40 miliona dinara za čistiji vazduh u Kosjeriću

Srbija

Foto: pixabay.com

U Kosjeriću je juče sklopljen ugovor o konverziji Gradske toplane sa mazuta na gas, kao i ugovor o pošumljavanju koji će doprineti tome da se zagađenost vazduha u toj opštini drastično smanji, navodi se na sajtu Vlade.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović juče je sa predsednikom opštine Kosjerić Žarkom Đokićem potpisala dva ugovora na osnovu kojih će iz budžeta Ministarstva ovoj opštini biti dodeljeno više od 40 miliona dinara za zamenu kotlarnice u toplani i individualnih ložišta, kao i za ozelenjavanje javnih površina.

“Predviđeno je pošumljavanje sa 500 novih sadnica u Kosjeriću, a kada se Gradska toplana prebaci na gas, na nju će biti priključene i kotlarnice škola, sportskih dvorana i doma zdravlja. Plan je da se krene u rekonstrukciju i sanaciju Gradske toplane odmah nakon grejne sezone. To će za 70 odsto smanjiti zagađenost vazduha, pri čemu će biti deset puta manje ugljen-dioksida i sumpor-dioksida”, istakla je ministarska zaštite životne sredine Irena Vujović prilikom potpisivanja ugovora.

Budući da je Kosjerić jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, država će, pored snabdevanja gasom i pošumljavanja, subvencionisati i prelazak individualnih ložišta sa uglja i drva na pelet.

“Opština će raspisati konkurs i po kategorijama stanovništva odrediti koja domaćinstva će moći da zamene svoje kotlove uz veliku subvenciju opštine, odnosno Ministarstva”, navela je ministarka.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić koja je navela da je na sastanku sa opštinskim rukovodstvom bilo reči i o međuopštinskoj saradnji sa gradom Užice na prečišćavanju otpadnih voda, napomenuvši da je reč o još jednom velikom problemu koji se mora rešiti u narednom periodu.

Ukupna vrednost ovih ugovora iznosi 50 miliona dinara, a premijerka je juče istakla da je zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije.

Energetski portal