3 najbolja električna automobila za 2021. godinu

Mobilnost

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako svet ide ka smanjenju zagađenja i postizanju klimatske neutralnosti, na putevima širom planete sada se nalazi sve više električnih vozila. Iako se tehnologija u oblasti ekoloških vozila još uvek intenzivno razvija, neki predstavljeni modeli zaista su pravi kraljevi luksuza, brzine, ekonomičnosti i, što je najvažnije, ekologije. Istraživali smo svetske liste najboljih električnih vozila i sada vam predstavljamo našu listu od 3 najbolja automobila na baterije za 2021. godinu.

Porše Tajkan 

Jasno je zašto se ovaj model nalazi pri vrhu skoro svih svetskih listi. Brzina punjenja baterije često je presudna kod odabira elekrtičnog automobila, a baterija Tajkana može se napuniti do 80 odsto za samo 23 minuta. Još jedna veoma bitna stavka je i trajanje baterije, a ovaj model može preći čak 450 km sa jednim punjenjem.

Zapravo, postoji nekoliko verzija ovog modela, a razlike su u tome da li želite pogon na dva ili sva četiri točka, kao i da li želite bateriju od 79kVh ili 93 kVh. Ukoliko se opredelite za jaču varijantu Tajkana, performanse postaju još bolje pa sa jednim punjenjem možete preći i do 484 km.

Još jedna neverovatna prednost Tajkana je i to što može razviti brzinu od nule do 100 kmh za samo 2,8 sekundi, dok je maksimalna brzina  250 km/h.

Ovaj Poršeov model našao se na samom vrhu svetskih listi zahvaljujući svojim performansama, ali kako mu je cena i do 161.913 eura, Tajkan definitivno nije među prodavanijim električnim automobilima.

Tesla model 3

Foto-ilustracija: Pixabay

Nasuprot Tajkanu, Teslin model 3 jedan je od najprodavanijih električnih automobila širom sveta, a nijedna svetska lista nije ga izostavila. Performanse modela 3 čine ga veoma popularnim jer sa jednim punjenjem možete preći 447 km, a ubrzanje do stotke moguće je za samo 5,3 sekunde.

Ipak, ovo nije jedino što je Teslin model 3 učinio najprodavanijim modelom širom sveta – cena od 47.223 eura takođe je primamljiva.

Maksimalna brzina punjenja modela 3 je 24,5 minuta, mada samo kada je reč o superpunjaču od 250 kW. Na regularnim punjačima punjenje zna da potraje i po nekoliko sati pa Teslin model u ovoj kategoriji nije šampion. Ipak, Teslin model 3 ne zaostaje kada je u pitanju brzina na putevima jer može da se kreće i do 250  km/h.

Kada je u pitanju enterijer, ovaj model ima minimalističlki stil a sve što će se naći ispred vas kada sednete u ovo vozilo jesu volan i veliki pametni ekran sa HMI sistemom. Zbog kosine krova, prostor na zadnjim sedištima donekle je skučen, ali teslinom tvorcu bilo je važno da postigne sportski izgled i aerodinamičnost.

Reno Zoi 

Ovaj model jedan je od najprodavanijih u Evropi a evo i zašto: baterija od 52 kWH dovoljna je da se pređe 360 km sa jednim punjenjem, a ubrzanje od  nule do 100 moguće je za samo 10 sekudni.

Ipak, punjenje može da potraje i do sat vremena, mada Zoi ima druge kvalitete koje ga dovode na svetske liste najboljih automobila za 2021. godinu.

U enterijeru dominira veliki ekran sa pametnim HMI sistemom koji vozača upozorava o napuštanju trake, mrtvim tačkama i drugim opasnostima na putu.

Dimenzije ovog malenog automobila čine ga idealanim za gradsku vožnju, ali kada se nađe na autoputu i neophodno je da demonstrira brzinu, ovaj model može da se kreće do 140 km/h.

Možda se pitate zašto je ovaj, ne naročito brzi automobil, nalazi na našoj listi, ali odgovor leži u kombinaciji njegovih performansi i cene jer  za samo 25.000 eura dobijate prilično dobar električni automobil.

A koji električni automobil je po vama najbolji?

Milena Maglovski