2-u-1: Autobusko stajalište i livada za pčele (VIDEO)

Da li ste znali da je nezdrava životna sredina drugi uzrok oboljevanja u Holandiji, odmah iza pušenja?

Foto: Screenshot (Facebook)

Jedan od pokazatelja urušenog zdravlja životne sredine je i loš kvalitet vazduha, te je grad Utreht odlučio da ga unapredi pomoću – javnog prevoza. Ne samo da intenzivno elektrifikuje svoj vozni park i napaja ga električnom energijom iz holandskih vetrenjača, već i „ozelenjava“ krovove autobuskih stajališta.

Od stajališta za autobuse do stajališta za pčele

Ukupno 316 autobuskih stajališta u Utrehtu sada ima zelene krovove na kojima su pretežno posađeni sukulenti. Pored toga što oplemenjuju izgled grada, ona takođe „hvataju“ finu prašinu iz vazduha, skladište kišnicu i obezbeđuju hlađenje tokom toplih letnjih dana. Održavanje zelenih krovova na autobuskim stajalištima

Načinjeno je još nekoliko koraka ka održivijem čekanju javnog prevoza – stajališta su opremljena LED osvetljenjem, a klupe su napravljene od bambusa.

Pozitivni uticaj ozelenjenih autobuskih stajališta na životnu sredinu Utrehta se tu ne završava – u blagodetima biljaka ne uživaju samo ljudi, već i nešto sićušniji stanovnici grada – insekti koji oprašuju cveće.

Ljudi na stajalištima ne bi trebalo da se plaše vrednih pčela i bumbara iznad svojih glava zato što su oni tim mestima prvenstveno privučeni zbog zelenila i, povrh toga, po prirodi nisu agresivni.

Dutch City turns bus stops into bee stops

This Dutch city has transformed its bus 🚌 stops into bee 🐝 stops 🌼

Gepostet von BrightVibes am Freitag, 5. Juli 2019

Utreht posebnim subvencijama motiviše stanovnike da isprate talas ozelenjavanja i na krovovima svojih domova.

Jelena Kozbašić