Mediteranski region ugrožen klimatskim promenama

karte-4-634Mediteranski region je ugrožen klimatskim promenama, i na novim generacijama je da se angažuju više nego prethodne na zaštiti životne sredine, upozorila je generalna sekretarka Medjunarodne organizacije frankofonije Mišael Žan (Michaelle Jean). „Verujem da se ekološke vrednosti šire i da će mlade generacije učiniti ono što smo mi propustili, da će biti odlučni tamo gde smo mi odlugovlačili“, rekla je ona u Monaku prvog dana simpozijuma Unije frankofonih novinara „Mediji i životna sredina na Mediteranu“.

Prema njenoj oceni, i izbeglička kriza koja se odvija na Mediteranu je takodje delimično posledica klimatskih promena, koji su doveli do umanjenja plodnosti zemlje, dezertifikacije i proredjivanje izvora vode. Princ Albert od Monaka rekao je da je ovaj grad-država uvrstio životnu sredinu medju prioritete pre više od veka, i da se danas zna da čovečanstvo zavisi od prirode.

„Potrebne su promene koje neće biti lake i izazvaće otpor“, naveo je princ od Monaka, zemlje koja ima i fondaciju koja podržava projekte zaštite životne sredine i istraživački centar posvećen ekologiji. Osnivačica francuskog internet radija o ekologiji Neoplanet (Neoplane) Jolen de la Binj (Yolaine de la Bigne) rekla je da je potrebna promena svesti, uključujući i način svakodnevnog života, poput smanjenja potrošnje mesa, promene odnosa prema tehnološkim uredjajima i automobilima i okretanje ka sezonskom i lokalnom voću i ovrću.

To nije lako, kazala je ova aktivistkinja, dodajući da je to neophodno jer je svet „u ratu sa zagadjenjem koje će mu doći glave“. Na dvodnevnom skupu u Monaku učestvuju novinari 29 zemalja, uključujući i Srbiju, kao i stručnjaci i poslanici ekoloških organizacija, a teme su obrada ekoloških tema u medijima, stručnost novinara, uticaj lobija i drugo.

V.V.
www.beta.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti