Smanjena jačina i vrednost izgradnje solarne elektrane u blizini Trebinja

“Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) dostavila je Vladi Republike Srpske ponudu da gradi solarnu fotonaponsku elektranu “Trebinje 1”, vrednosti sto miliona maraka. Snaga i vrednost elektrane manji su u odnosu na prvobitni plan ERS, a do polovine avgusta treba da bude definisan koncesioni ugovor, saznaje portal Capital.ba.

Foto-ilustracija: Unsplash (Asia Chang)

Vlada RS je pre nekoliko dana utvrdila uslove za dodelu koncesije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane u mestu Zupci, 12 kilometara od grada Trebinja.

U uslovima se navodi da će solarna elektrana biti maksimalne instalisane snage 73 MW, procenjene godišnje proizvodnje od 101,5 GWh.

Ukupna procenjena vrednost investicije je 100.750.000 KM.

Koncesija će se dodeliti ERS na period od 50 godina, a ERS će morati da plati jednokratnu naknadu od 503.750 konvertibilnih maraka (KM). Kasniije će plaćati koncesionu naknadu od 0,0055 KM po proizvedenom KWh električne energije.

Do polovine avgusta treba da bude definisan predlog ugovora o koncesiji.

Prema Privremenom operativnom planu nabavki za 2020. godinu, koji je ERS usvojila krajem prošle godine, bilo je previđeno da solarna elektrana košta 136 miliona maraka i da bude jače snage, odnosno 100 MW, sa godišnjom proizvodnjom od 147,7 GWh.

I u konačnom Planu nabavki za 2020. godinu iz marta ove godine ERS je takođe planirala da ovaj projekat košta 136 miliona KM, ali je uslovima Vlade smanjena jačina elektrane i vrednost izgradnje.

Ovaj projekt finansiraće se iz vlastitih sredstava i kredita.

Javni poziv za izgradnju solarne elektrane trebao bi biti raspisan na krajem ove godine.

Autorka: Svjetlana Šurlan

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti