12 miliona kuna za energetski efikasna vozila u Hrvatskoj

Mobilnost | Region

Foto: mzoip.hr

Od srede 25. aprila 2018. godine, nakon nekoliko godina pauze, kreću podsticaji za građane za kupovinu eko vozila, najavili su to prilikom postavljanja punionice za električne automobile u Gospiću ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Dubravko Ponoš.

Prema rečima ministra Ćorića, na raspolaganju će biti 12 miliona kuna, a oko 13 miliona kuna podsticaja uskoro će biti dostupno i za kompanije. Sufinansiranjem električnih vozila želimo podstaknuti kupce da ozbiljnije razmišljaju o nabavci automobila koji manje zagađuju okolinu. Svetska automobilska industrija ide u tom smeru te će ukupnih 25 miliona kuna podsticaja koje smo osigurali građanima, ali i kompanijama, sigurno biti dodatni impuls u pravcu održive mobilnosti, rekao je ministar Ćorić.

Sufinansiraće se do 40 odsto cene vozila. Kupovina električnih skutera, motocikala i četvorocikala na struju podsticaće se do 20 hiljada kuna, za električne bicikle biće dostupno do 5 hiljada kuna podsticaja, a za električne automobile do 80 hiljada kuna, odnosno za plug-in hibride automobile do 40 hiljada kuna, uz uslov da im je emisija CO2 manja od 50 g/km.

Kako je objasnio direktor Fonda Dubravko Ponoš, procedura subvencionisanja je jednostavna, oni koji žele učestvovati na konkursu Fondu trebaju elektronski dostaviti ispunjeni i potpisani prijavni obrazac koji će se od 25. aprila 2018. godine moći preuzeti na sajtu Fonda, kopiju lične karte, tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu dobijenu u prodajnom salonu. Zahtevi će se razmatrati hronološki, prema datumu i vremenu primanja.

Sufinansiraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrovana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišćeno.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević