Uvoz voća i povrća u BiH gotovo duplo veći od izvoza

Loša godina, slab rod i nedovoljna podrška vlasti, domaće proizvođače voća i povrća učinila je nekonkurentnim cenom i količinama, što je dovelo do ogromnog pada izvoza i rasta uvoza voća i povrća u Bosnu i Hercegovinu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexandr Podvalny)

Uvoz voća i povrća u Bosni i Hercegovini je skoro duplo veći od izvoza, što pokazuje da domaći voćari i povrtlari polako gube bitku sa inostranim tržištem.

Samo u 2019. godini, ukupno je uvezeno 316,8 miliona konvertibilnih maraka (158,4 miliona evra) voća i povrća.

Za uvoz povrća izdvojeno je 107,3 miliona maraka (53,6 miona evra), dok je vrednost uvoza voća iznosila 209,5 miliona konvertibilnih maraka (104, 7 miliona evra).

Tokom 2018. godine, uvoz je bio nešto manji, pa je ukupna vrednost uvoza vredela 275 miliona konvertibilnih maraka (137,5 miliona evra), od čega je je za voće izdvojeno 186,5 miliona KM (93,3 miliona evra), dok je povrća uvezeno za 88,4 miliona KM (44 miliona evra).

Izvoz voća i povrća sa prostora Bosne i Hercegovine na inostrano tržište je bio skoro duplo manji u odnosu na uvoz. U 2019. godini ukupno izvezeno 167 miliona KM vrednosti (83,5 miliona evra), od čega je izvezeno 122 miliona KM (61 milion evra) voća, a povrća 44,4 miliona KM (22,2 miliona evra).

Ni godinu ranije nije bila bolja situacija, pa se 2018. godine izvezlo ukupno 160,4 miliona KM (80,2 miliona evra), pri čemu je voća izvezeno 123,5 miliona KM (61,8 miliona evra), a povrća 36,9 miliona KM (18,5 miliona evra).

Predsednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoje Dojčinović istakao je da domaći proizvođači ne mogu da pariraju ponudi inostranog tržišta, ni po ceni, a ni po količini.

Foto-ilustracija: Unsplash (Peter Wendt)

„Kada pogledate u marketima, tržnicama i pijacama možete da primetite da se već sada vidi razlika u ceni između naših proizvoda i uvoznih. Oni po mnogo nižoj ceni prodaju svoje voće i povrće. Pre svega, u njihovim zemljama su mnogo veće subvencije, država više ulaže u ovu granu privrede, te su samim tim u boljoj poziciji od nas“, rekao je Dojčinović za portal Capital.

Dodaje da vlast u BiH veoma malo obraća pažnju na voćare i povrtlare i da razvoj ove privredne grane stagnira već par godina, te da se samo prošle godine odjavilo dosta voćara, što znači da će biti i manja proizvodnja.

Kada je u pitanju izvoz, Dojčinović ističe da izvoza ima, ali da ipak postoje otežavajuće okolnosti, poput carina koje plaćaju prilikom plasiranja proizvoda na inostrano tržište, što zemlje u regionu plaćaju za svoje proizvođače.

Autor:  Dragana Eremija

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti