Pojačan rizik od poplava i u Srbiji

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je na konferenciji „Poplave u Srbiji – prevencija, reakcija, oporavak – naučene lekcije, naredni koraci“ ukazao da je paradigma za poplave, za gubljenje ljudskih života, uništavanje biodiverziteta i materijalnih dobara, priča o klimatskim promenama na koju će novom filizofijom života čovečanstvo morati da odgovori.

Ministar je kazao da se čovečanstvo već dugo ponaša neodgovorno prema prirodi zbog čega su nastale ovako drastične klimatske promene. Podsetio je da je proces vekovnog zagađivanja atmosfere različitim izvorima fosilnih goriva, ugljen-dioksidom, metanom i drugim zagađujućim materijama iz industrije i saobraćaja doprineo povećanju efekata staklene bašte.

„Razvijanje efikasnog globalnog odgovora na globalno zagrevanje je urgentna potreba naše civilizacije jer su klimatske promene na delu, promena klime je očigledna i već rezultira ekstremnim promenama vremena“, ukazao je Trivan i naveo podatke da se region u kome se nalazi Srbija zagreva brže od globalnog proseka, tako da ćemo se u bliskoj budućnosti suočiti sa povećanim brojem elementarnih nepogoda, kao što su suše i poplave, kao i sa njihovim posledicama.

Ministar je ukazao da je Srbija uložila milijarde u protivbujiučne objekte, i da je zato važno da se, svesni uzroka i posledica poplava 2014. godine, čitavo društvo pripremi i preventivno odgovori na moguće nove rizike i štetu izazvanu ekstremnim vremenskim prilikama, jer su pitanja klimatskih promena životna pitanja svih nas.

Photo: Pixabay

Trivan je rekao da se poplave svrstavaju u red najvećih prirodnih katastrofa koje ostavljaju teške posledice, kako sa socijalnog i ekonomskog, tako i sa aspekta zaštite životne sredine, ali najviše na živote ljudi. Čestitao je kolegi Nedimoviću i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na svemu što su uradili jer, kako je kazao, ljudi koji su živeli u mestima koja su 2014. godine bila pogođena poplavama znaju da su oni tamo spasavali živote.

Konferencija, koju su organizovale „Srbijavode“ pod nazivom „Poplave u Srbiji – naučene lekcije, naredni koraci”, okupila je predstavnike nadležnih ministarstava, institucija, lokalnih samouorava i stručnu javnost kako bi zajedno došli do što boljih rešenja za unapređenje zaštite od poplava.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti