110 godina od početka rada prve elektrane u CG i osvrt na razvoj OIE

Foto: EPCG

Elektroprivreda Crne Gore nedavno je obeležilo jubilej, 110 godina postojanja i uspešnog rada, u znak sećanja na 19. avgust 1910. godine, kada je crnogorski suveren Nikola I, povodom proglašenja Crne Gore kraljevinom, na Cetinju, ozvaničio rad prve električne centrale u zemlji.

Izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić je osvrćući se na do sada postignute rezultate i planove za naredni period istakao:

„Prioritet razvoja elektroenergetskih sektora prepoznat novim investicionim ciklusom EPCG je razvoj obnovljivih izvora energije usklađen sa energetskim i klimatskim politikama EU koji predviđa diversifikaciju proizvodnje kroz izgradnju novih solarnih fotonaponskih elektrana i vetroelektrana u saradnji sa renomiranim partnerima. U periodu 2020-2024. kroz dve faze u saradnji sa finskom nacionalnom energetskom kompanijom FORTUM i najvećim EPC ugovaračem u oblasti solarnih elektrana kompanijom Sterling & Willson biće izgrađena SE Briska Gora ukupne snage 250 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 450 GWh. Puštanje u rad  VE Gvozd, vetroparka snage 54,6 MW i godišnje proizvodnje od 150 GWh  predviđeno je krajem 2022. godine.

U saradnji sa Nemačkom razvojnom agencijom u fazi implementacije su projekti rekonstrukcije i modernizacije HE Piva, vrednosti od više od 16 miliona evra i rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica vrednosti 33 miliona evra, dok sledeće godine očekujemo potpisivanje ugovora za ugradnju osmog agregata u HE Perućica snage 58,5 MW  ukupne vrednosti 23 miliona evra, čime ćemo bez bilo kakvih dodatnih zahvata na životnoj sredini doći do povećanja instalisane snage i ukupne proizvodnje elektrane.

Foto: EPCG

U Pljevljima realizujemo projekte ekološke rekonstrukcije termoelektrane i rekultivacije deponije Maljevac ukupno vredne preko 65 miliona evra dok smo preko 10 miliona evra uložili smo u  projekte rekonstrukcije i modernizacije naših malih hidroelektrana što sami što  u saradnji sa našim partnerom u kompaniji Zeta Energy, kompanijom NTE iz Norveške. Intenzivirali smo aktivnosti vezane za projekat izgradnje HE Komarnica čija će izgradnja uz poštovanje najviših ekoloških standarda predstavljati jedan od ključnih poteza Crne Gore u pravcu energetske tranzicije prihvatljive sa stanovišta klimatskih promena.

Namera nam je da i u okviru investicionog plana 2020-2024 zadržimo potpuno isti kurs daljeg razvoja i investicija, što nas u konačnom a uvažavajući potrebno vrijeme izgradnje HE Komarnica dovodi do vrednosti investicija od više od 700 miliona evra koje će se realizovati u periodu koji je pred nama.“

U 110. godini postojanja i rada, Elektroprivreda Crne Gore je opredelila oko pola miliona evra za pomoć zdravstvenom i obrazovnom sistemu Crne Gore u cilju unapređenja kvaliteta života građana, kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou.

Povodom 110 godina, EPCG će izdati monografiju ”Istorija crnogorske elektroprivrede”, a u pripremi su i dve edukativne knjige, slikovnice za najmlađe – “Naša dobra energija” i “Informator za decu 2“.

Izvor: EPCG