110 godina neprekidnog rada HE Vučje

Srbija

vucjeHidroelektrana Vučje dobila je naziv po kanjonu reke Vučjanka koja se nalazi u blizini Leskovca, i predstavlja drugu po starosti hidroelektranu u Srbiji sagrađenu 1903. godine. Ova HE po tipu je derivaciona, dakle sa vodozahvatom, vodovodnom komorom, derivacionim kanalom i cevovodom.

Dovodni kanal HE dugačak je 986 metara, širine i dubine oko metar, a na pojedinim mestima uklesan je u planinu Kukavica. Visinska razlika od akumulacije do postrojenja je 139 metara, a dužina dovodne cevi 235 metara čiji je profil pola metra.

Danas HE Vučje proizvodi oko 4 miliona kilovat-časova struje godišnje.

Povod za izgradnju ove hidroelektrane bila je potreba za strujom tekstilne industrije u Leskovcu, a sa njom izgrađen je i prvi dalekovod u Srbiji, od Vučja do Leskovca, dug 17 kilometara. Zaslužan za izgradnju ta dva elektroenergetska objekta koja su Leskovcu obezbedila struju, odmah posle Beograda i Užica, bio je Đorđe Stanojević, vrsni poznavalac i prijatelj Nikole Tesle.

Prošle godine ova hidroelektrana slavila je 110 godina neprekidnog rada. Za nju se kaže da je „biser svetske baštine“, a od 2005. godine je i na „Milestone“ listi koju čine objekti, pronalasci i dostignuća od opšteg značaja na polju elektrotehnike.

Za stanovnike Vučja i Leskovca ova hidroelektrana ima i veliku sentimentalnu vrednost o čemu svedoče četiri generacije porodice Cvetković koje su radile na njoj.

N.P.