10 hrvatskih domaćinstava dobilo subvencije za projekte OIE

014

Prošle nedelje su grad Šibenik i Fond za zaštitu životne sredine objavili da su odabrali 10 kandidata za realizaciju projekta „Korišćenje obnovljivih izvora energije u porodičnim kućama – Zeleni grad“. Ovim kandidatima biće sufinansirana realizacija projekata obnovljivih izvora energije u iznosu od najviše 50 odsto, odnosno skoro 2 hiljade evra po projektu, a subvencije se mogu dobiti za najviše dva projekta po domaćinstvu.

Konkursom je bilo predviđeno da se subvencionišu projekti ugradnje solarnih kolektora za pripremanje tople sanitarne vode, fotonaponskih panela za proizvodnju električne energije i kotlova na biomasu. Mogle su se prijaviti sve porodične kuće u kojoj je više od 50 odsto podne površine namenjeno stanovanju, koje su u vlasništvu fizičkog lica koje podnosi prijavu i čija je bruto podna površina do 400 metara kvadratnih.

U planu je bilo subvencionisanje 50 ovakvih projekata, ali je na konkurs stiglo samo 14 prijava. Očekuje se da će do kraja januara 2015. godine biti raspisan još jedan konkurs.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs