Кružna ekonomija u osnovnoj školi u Crvenki – punim gasom do školske zadruge!

Foto: EkoVrbas

Uz saradnju rukovodstva OŠ „Vuk Кaradžić“ iz Crvenke, na čelu sa direktoricom Natašom Đerić, Udruženje građana „Ekološki pokret Vrbasa“ činilo je deo projekta „Cirkularna ekonomija – injekcija prirodnog u ljudsku zajednicu“, koje je, između ostalih podržalo i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Dodatnu podršku pružili su i šećerana „Crvenka“, Jafa, Panon i „Ekolodži Sistem“ iz Vrbasa, pa je uz njihovu pomoć u ovoj školi napravljena letnja učionica sa tri kombinovana betonsko-drvena stola i ekološko dvorište sa džambo vrećama za različite vrste sekundarnih sirovina.

Organizovana je i eko-školica sa „zelenim timom“ đaka, kojim je koordinira njihova nastavnica tehničkog obrazovanja Jelena Кerekeš.

Prvi „zeleni dinar“ je odmah zarađen!

Partneri projekta,“Ekolodži Sistem“, pokupili su i odmah platili gotovo dve tone prikupljenog papira iz akcije koju je škola sprovela u prvih nekoliko dana. Recikleri iz Vrbasa će otkupiti sve što škola prikupi u svom reciklažnom centru.

Šećerana „Crvenka“ obećala je da će pružiti punu podršku razvijanju ove korisne priče za sve građane Crvenke, a naročito njihove školske dece.

Foto: EkoVrbas

Radionicu „Ptice, naše ljupke komšije iz krošnji“ vodila je Sanja Šumanović, apsolvent PMF-a, na odeljenju za biologiju i ekologiju. Održano je i predavanje o reciklaži, kao i radionice o štetnosti neumerenog korišćenja mobilnih telefona i značaju zaštite Velikog bačkog kanala.

Ovom kampanjom utaban je put i dat vetar u leđa grupi vrednih i bistrih osnovaca da povuku svoju školu i celu lokalnu zajednicu napred, ka promeni na bolje – ka njenoj održivosti i većoj nezavisnosti.

Plan i dogovor sa rukovodstvom škole je da školski eko-tim, uz podršku „Ekološkog pokreta Vrbasa“, utvrdi temelj za buduću školsku zadrugu, koja će školi donositi prihod za mnogobrojne potrebe đaka  i na taj način podići nivo obrazovanja, vaspitanja i tehničku podršku u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Posledica ove akcije će biti i manje gomilanja otpada od čega će korist imati cela lokalna zajednica.

Izvor: Ekološki pokret Vrbasa